Jumalanna Hera väeripats

Jumalanna Hera väeripats

Mõõdud ca 2,7 x 4,5 cm. Ümara suurendava klaasiga!

E. M. Leppoja

Hera on kreeka mütoloogias kõikide jumalate ja jumaluste kuninganna, taevavalitsejanna ning naiste ja abielu kaitsja. Hera oli abielus jumalate kuninga Zeusiga ning koos valitsesid nad Olümpose mäel kõikide teiste jumalate üle. Heraga seostatud pühad sümbolid on lehm, paabulind, granaatõun ja lootosõiega sau. Pildil on tema pea kohal tähistaevas, mida ilmestavad ja väestavad tähtkujud.

Kreeka mütoloogias seostatakse Heraga ka kurge, kes on nii hinge kui taevase jumalanna sümbol. Eestlaste taevajumalanna on aga Salme - neiu, kes abiellub Tähega. Uku Masingu arvates on ka Salme ise täht. Setod seevastu tunnevad Salmet Kureneiuna ning see lähendab teda Herale kui taevasele valitsejannale. Setodel esineb kurg lauludes sagedasti muinasjutulise tegelasena, kelle sünonüümiks on kuldneiu või kõrge neiu. Ta kannab peas kuldkübarat ja jalas vaskkingi ning teda kimbutab talvik ehk tihane. Lisaks sellele seostatakse Kureneiut ka kärjega. Kurg ja kärg on riimuvad sõnad, aga kuna see on lauludes nii sagedane paralleel, siis tekib paratamatult seos kärje kui geomeetrilise kujundiga ehk heksagooniga. Ja siin võime tõmmata juba paralleeli Elulille mustri ning valguskeha õpetusega, mis annab Kureneiule hoopis uue tähenduse ja sügavuse ning ühendab ta veelgi tugevamalt tähtede ja ka maailmade vahel rändamisega, samuti muude imetegudega, mis on omased taevasele jumalannale.

Materjal: Hõbetatud tsingi sulam (plii ja nikli vaba) ja kumer suurendav klaas. RoHS nõuetele vastav. 

Hind: 12.00 EUR

Tekst www.valgusesaar.comArray ( [0] => Array ( [lng_id] => 0 [lng_ord] => 0 [short_name] => GLOB [lng_name] => Globaalne ) [1] => Array ( [lng_id] => 1 [lng_ord] => 0 [short_name] => EST [lng_name] => Eesti ) [2] => Array ( [lng_id] => 2 [lng_ord] => 0 [short_name] => ENG [lng_name] => Inglise ) )